Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Řežu, řežeš, řežeme

5. října 2010 v 11:09 | Lesní želva |  Vybavení
Ano, už podle názvu se v tomto článku budu věnovat nožům, a to ne kuchyňským ani zahradnickým (i když to souvisí víc, než byste čekali), alébrž nožům do lesa, tedy zálesáckým/ bushcraft/ woodcraft.
Někdo s sebou na výlety a puťáky tahá bajonet, co zažil druhou světovou, někdo utona nebo USMC, jiný nedá dopustit na ZT350 a další by nevyšel bez rybičky / švýcara / fixíra. A ti, kteří jsou postižení nejvíc, nevyjdou z domu bez khukri, nebo mají rovnou nůž svojí vlastní výroby (skalní fandové a kutilové domácí) či od nožíře.

ZT 350 - tank mezi zavíráky
Mikov fixír - lovecký zavírák
Ka-bar USMC - bojový nůž amerických vojáků


Jak to tedy je? A který nůž s jakým výbrusem je ten úplně nejlepší? Na to odpovím rovnou - žádný nůž není nejlepší, svatý grál neexistuje (snad jen Sebenza mezi EDC zavíráky, ale to je jiná pohádka). Každý má svůj vlastní. A každý hlavně hledá něco jiného.
Po roce pravidelného čtení fóra Knife.cz už vím, že ani neexistuje nůž nezničitelný či univerzální na všechno - a kdo si to myslí, ten ať do Googlu nebo na Youtube vyhledá knifetests.com, aby se přesvědčil o opaku. Pokud chcete blbuvzdorný nůž, kupte si příborový.

Teď se pokusím o jakési základní dělení nožů, ale předesílám, že jsem laik, odbornost u mě nečekejte/ nehledejte.

A) Pevný x zavírací
B) Jednoželízkový x víceželízkový
C) Uhlíková x nerezová ocel
D) Sériově vyrobený x od nožíře

Pevný x zavírací. Pevný nůž je takový, který nemůžete složit (blbá definice, ale pravdivá), kdežto u zavíracího můžete čepel sklopit do rukojeti. Pevný se většinou nosí ve vertikálním nebo horizontálním pouzdře u pasu (taktická pouzdra nepočítaje), zavírací (kapesní) můžete buď nosit v pouzdře, zavěšený za klip nebo volně v kapse. Zavírák je většinou skladnější, ale konstrukčně v drtivé většině případů není určen na tvrdou práci (páčení, sekání, battoning) Zavíráky od Zero Tolerance nepočítám.

Jednoželízkový x víceželízkový. Slušelo by se napsat, že víceželízkové jsou pouze a jenom kapesní nože, ale vlastně to není pravda. Pevné nože ve víceželízkovém pojetí vyrábí třeba firma SOG či náš Mikov - armádní Uton. U obou lze čepel vyměnit za pilku, u Utonu i za pilník/ pilku na železo.

Uton - česká armádní klasa


Kapesní nože jsou velmi variabilní. Víceželízkové mohou být třeba lovecké zavíráky (třeba Browning), ale úplně nejznámější a nejzprofanovanější jsou bezpochyby švýcarské armádní nože - "švýcaráky."
Mimoto švýcary mají už skoro pověst lidových nožů, nosí je kdekdo, stejně jako české legendární mikováčky - české kopie švýcarských nožů. Najdete u nich velmi širokou skladbu nástrojů od otvíráku na konzery přes šroubovák Phillips až lékárnickou špachtli - stačí si jen vybrat ten správný model buď od fy Victorinox nebo Wenger. Jisté u nich je to, že pokud se o ně budete byť mírně starat, vydrží vám nadosmrti. Někteří turisté a výletníci ani jiné nože nenosí. Každopádně jako záložní nůž se v lese neztratí.
Z kapesních modelů víceželízkových nožů se mi ještě vybavuje britský námořní nůž, masivní celokovový zavírák o čepeli s ovčím kopýtkem (tj. bez hrotu), otvírákem na konzervy a rozvazovacím háčkem na uzly. Osazen mohutným očkem, protože jak říká D. Šulc (Nože-nůž.com), "Na moři ztratíte nůž jen jednou."

Švýcarské armádní nože - jeden nikdy nestačí ;-)
Stockman, Case Cutlery - dříve oblíbený víceželízkový nožík





Uhlík x nerez. To je docela zajímavé téma na polemiku, každý preferuje něco jiného. Velmi zjednodušeně lze říct, že uhlíková ocel se většinou rychleji brousí, lépe drží ostří. Ale na druhou stranu je mu třeba údržby (mazat, mazat, mazat!), rezne a na čepeli se objevují mapy. Nerezovky se zase blbě brousí, z mého subjektivního dojmu se i rychleji tupí (ale nemám tolik zkušeností)… a vůbec mi prostě nejsou sympatické. Ovšem do horších klimatických podmínek jsou téměř bezúdržbové. Ovšem pozor - ve slané vodě rezne i nerezovka (sůl a kyselina jsou zatraceně agresivní).

Sériový nůž x od nožíře. Nelze bagatelizovat, ale nůž od nožíře se od sériového liší cenou i kvalitou zpracování (ale je to velmi individuální, Bark River pořídíte za stejně draho jako ukovaný nůž). Podle mě tu jde hlavně o ten pocit, že nůž jste mohli spolunavrhnout, podílet se na jeho vzniku nebo tomu alespoň přihlížet; že nožíř do svého díla dává kus svého umu a osobnosti, že mu věnoval svou péči a lásku k řemeslu. A nezřídkakdy také doživotní servis. To sebelépe zpracovaná značková sériovka nemá, i když má třeba dokonalý výbrus a v odrazu jeho čepele si můžete počítat pihy. A čínskou produkci sem vůbec netahejte!

Bark River Northstar
Elmax outdoor knife - autor Petr Dohnal a syn


A teď se musím zmínit o výbrusu čepele, protože je též důležitým faktorem pro výběr nože. Přiznám se, že se mi moc nechce, tu nejsu vůbec zběhlá. Takže opět obecně a z vesměs z doslechu/ čtených informací.

Druhy ostří


Začnu plochým výbrusem. Plochý je inu.. plochý. Prostě je rovný jako zrcadlo, čepel tvoří klín. Liší se pouze výškou výbrusu - tedy, jestli je "klínová" celá čepel, nebo jen její část. Pokud je nůž s kompletně plochou čepelí - vysokým brusem - je víceméně universální, ale nejlíp ze všeho bude krájet potraviny, které nebude rozlamovat (pokud ve hřbetě nemá 1 cm). Obecně ho ovšem můžete použít téměř na cokoliv, i na sekání, ale je tu riziko, že se budou vylamovat zoubky (úhel ostří je příliš nizký). To ovšem lze mírnit fasetou s vyšším úhlem.
Pokud je plochý výbrus do 1/3 - ½ čepele (subjektivně), potom tvoří "skandinávský výbrus." Ten se nazývá právě podle slavných loveckých a tradičních skandinávských nožích. Tento výbrus nůž předurčuje nejen k loveckým účelům, ale též (a především) se s ním skvěle zpracovává a opracovává dřevo. Čepel do něj zajíždí velmi snadno. Trochu horší je to ovšem s potravinami, záleží sice na tloušťce čepele, ale všeobecně je spíše rozlamuje. (což se dá přežít)
Konvex. Konvex by se velmi, (!) zjednodušeně dal nazvat oblým klínem. Ostří nemá tak vysoký úhel, a proto se hodí na sekání. V závislosti na tloušťce čepele i dobře řeže.
Konkávní (dutý) výbrus je nejřezivější z udávaných. Na sekání se vůbec nehodí a podle mě se musí špatně brousit, ovšem na potraviny apod. musí být nepřekonatelný. Osobně jsem si všimla, že tento typ se užívá na lékařských skalpelech.

Tvar čepele. Jeden z nejrozhodujících faktorů, určujících použití nože. Většinu jich vynechám, není v mojí moci ani vědomostech je popsat všechny. Kdo chce, podívejte se na http://www.noze-nuz.com/cepele/brouseni.php, najdete tu vyčerpávající charakteristiky, které se týkají i jiných kritérií (např. vlastností nožířských ocelí), a kterými se zabývat nebudu.

Sheffield clasp knife - kudla britských námořníků (ovčí kopýtko)


Droppoint - výborný na noži pro všeobecné určení. Hrot není ani příliš "dýkovitý," ale ani tupý.
Spearpoint - výborné řezné, ale i penetrační schopnosti.
Ovčí kopýtko - čistě pro řezání, absence špičky předurčuje i pro řemeslné použití či pro dětské pižlání.
Skinner - typicky lovecký tvar čepele, slouží ke stáhnutí zvěře.
Nessmuk - též lovecký tvar, původně zřejmě vznikl z řeznického nože. S těžištěm vepředu výborně seká.
Bowie - tzv. "clip point." Většinou na větších nožích, výborně seká (těžiště vepředu), řeže velmi dobře, záleží na tloušťce materiálu. Hrot je náchylnější na páčení.

Nessmuk - autor Ondřej Kašuba


Na čem osobně záleží mě, je materiál rukojeti. Taky jo to otázka vkusu, ale já preferuju přírodní materiály, víc lahodí mému oku i ruce. Dřevo, kůže, paroh, kost, březová kůra… ale ani milovníci hi-tech materiálů nemusí odejít s prázdnou, máme tu ještě micartu, kraton, gumu, FRN, G10, textit, pertinax a já nevím co ještě. (přesněji hledejte na Knifu).

Pouzdro. Stejně jako u všeho ostatního hraje roli vkus, ale i praktičnost a určení nože. Ortodoxní myslivec nebude chtít pouzdro z kydexu, a voják nemusí chtít kůži, ale bezúdržbový zytel. Obecně zase jde o materiál přírodní a umělý - tedy kůže - přírodní/ mořená/ broušená/ voskovaná a jinak upravená; šitá nebo lepená se cvočky/ nýty. Z umělých materiálů se nabízí např. nylon, cordura, zytel či kydex. Praktičtější a odolnější (dle mě) ovšem jsou poslední dvě. U pouzdra také můžeme rozhodovat, jak jej budeme nosit - na krku, vertikálně, horizontálně na opasku, různě uchycené na výstroji pomoci molle a alice pásků, tek-loku a podobně. Nebo třeba v botě, jak je komu libo. Důležité je, aby bylo pouzdro natolik natvarované a vychytané, aby z něj kudla nevypadávala, nerachtala se v něm, a aby bylo bezpečné. Mít nůž zabodnutý v žebrech jen kvůli blbému pouzdru je přinejmenším mrzuté…


Jak tedy, proboha, vybrat nůž???!

Nečekejte rady ani universální návod. ;-) Ale moudřejší řekli:

1) Je nutné si rozmyslet, jaké bude určení nože. I když se tu bavím o noži, který by měl být do lesa, lze to aplikovat i jinde. Takže asi tak - s dýkou strom neposekáte a s kukri /1cm ve hřbetu/ se cibule nadrobno krájí blbě. Všeobecně použitelný nůž s naprosto nezničitelnými vlastnostmi neexistuje.
2) Jak často budu nůž používat a kam ho s sebou chci brát. Chci-li nůž na každodenní nošení po kapsách, musím uvažovat o jiném noži, než o bodáku, který tahám občas na akce historického klubu.
3) Velikost nože a jeho váha. Souvisí s bodem 2) Půlkilové bowie si s sebou na expedici do pouště, kde každý gram navíc je zátěž, asi brát nebudu. Záleží ale spíš na ochotě se s nožem tahat. Ideální velikost nože "na všechno" pro běžného turistu, zálesáka apod. je okolo 10 cm. Pokud jsem průměrný člověk, na sekání si vezmu sekeru nebo přibalím skládací pilku. Za zvážení také stojí, jestli je v naší době a společnosti vhodné, aby mi při nakupování v Kauflandu visel od pasu nůž s 20 cm čepelí. Některé problémy řeší i vhodné pouzdro.
4) Cena. Je rozdíl, když chci vyloženě pracovní nůž na "špinavé práce", který mohu zlomit, a když se má válet ve vitríně. Je rozdíl mezi nožem z tržnice a z renomované společnosti. Je rozdíl si pořídit nůž od nožíře. Pokud má sloužit často a dlouho, vyplatí se investovat.

Všechny tyto body na sebe nejen navazují, ale vzájemně se podmiňují.

Turistická verze nepálského kukri


Trochu se mi ten článek zvrhnul, že? V příštím díle se už budu věnovat tomu, co na opasku a v kapse tahám já. :) A co nosíte do lesa a na výlety VY? Těším se na odpovědi!




Tento článek je pouhou ochutnávkou, a zdaleka nevystihuje všechny parametry a informace o nožích; ani se o to nesnaží. Klade si za cíl pouze uvedení čtenáře do dané problematiky a vzbuzení zájmu. ;-)

ZDROJE:
http://noze-nuz.com
http://knife.cz

Vyčerpávající dělení nožů má na svých stránkách i Shaman:
http://www.shaman.cz/vybaveni/nuz-druhy-typy.htm

Zdroje obrázků:

http://noze-nuz.com : Bark River Northstar, Stockman od Case Cutlery, Sheffield Clasp knife
http://knife.cz : Uton, finské nože, Elmaxák (Dohnal a syn), Nessmuk (Ondřej Kašuba), Victorinoxy
http://knifecenter.com : USMC fighting knife
http://hobbymalacky.sk : Mikov fixír
 


Komentáře

1 onndra kašuba | 9. prosince 2010 v 11:27 | Reagovat

Pěkný článek :-) , čtu čtu a najednou narazím na nožík mé výroby to potěší .
Ať se daří lesní želvo .

2 rabiJacob | 7. března 2011 v 3:06 | Reagovat

Pekna praca. Jednoduche a zrozumitelne rozdelenie nozov a nahlad do ich problematiky. Pekny zaver, ktory v styroch bodoch zhrna to najpodstatnejsie pri vybere noza. Koho to zaujima moze ist do detailov.
Ja osobne pouzivam Opinel 10, ktory vytvara akysi zaklad. Na tazsiu pracu UTON. V poslednej dobe ho ale vytlaca MOD-4, ktory s tym Opinelom vytvara univerzalnu kombinaciu na lahku a jemnu pracu ako aj na tazsiu.

3 perlufanda | E-mail | 30. listopadu 2011 v 16:37 | Reagovat

Pěknej a stručnej článek...Já bych nerezovky ještě rozdělil na ty "klasické" a vyrobené práškovou metalurgií...Ty uhlíkovky podle mě ostří rozhodně nevydrží tak dobře, jak nerezovky, ale není nerezovka jak nerezovka a záleží spíš na tepelném zpracování....

4 Hamp Hrbek Ivo | E-mail | Web | 24. října 2012 v 21:06 | Reagovat

Pěkný blog a je hlavně o mé zálibě, tj.nožích :o))

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015