Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Výroba troudu – instantní oheň v kapse

18. listopadu 2010 v 11:59 | Lesní želva |  Návody
Co je potřeba:

·         Uzavíratelnou plechovku (od barvy apod.) nebo otevřenou konzervu od potravin s ne úplně odděleným víčkem
·         Plastelínu/ cihlářskou hlínu/ jíl - v případě konzervy od potravin
·         Textilii z přírodního materiálu - bavlna, len apod.
·         Sirky
·         Kýbl s vodou a závaží

Postup:

1) Látku natrhat na kusy, potom nacpat do plechovky, tak, aby byla co nejvíc plná

2) plechovku zavřít, pokud se jedná o otevřenou konzervu, utěsnit průduch mezi víčkem a stěnou páskem plastelíny tak, aby byla neprodyšně uzavřená

3) plechovku víkem dolů umístit do ohniště, okolo rozděláme oheň, který je potřeba udržovat alespoň dvě hodiny; je důležité vytvořit co nejvíce žhavých uhlíků

4) po dvou hodinách oheň necháme vyhasnout a konzervu klackem vytáhneme mimo žároviště, kde ji necháme nějakou dobu ochladnout tak, abychom se jí mohli dotknout holou rukou. Tehdy konzervu neotevíráme (!), náhlý přístup kyslíku k troudu by způsobil samovznícení. Konzervu přemístíme do kýblu s ledovou vodou, která sahá tak do její poloviny (víčko musí být nahoře, voda troud zničí) a zatížíme kamenem, kusem dřeva apod., aby nedošlo k převrhnutí

5) po cca hodině zkusíme, jestli je víčko plechovky teplé. Pokud nikoliv, troud uvnitř už by měl být vychladlý - teď je možné konzervu otevřít a zkontrolovat výsledek.

6) Výsledkem je zuhelnatělá látka, troud. Je černá, suchá a velmi dobře se trhá, při promnutí mezi prsty se rozpadá na prach. Výborně chytá jiskry z firesteelu.

Poznámka: pokud otevřete víčko, dokud je troud horký, většinou okamžitě vzplane. Nesnažte se ho udupávat botou, rozletí se na prach a žhavé uhlíky všude. Lepší je konzervu hned zavřít, zamezit tak přístupu dalšího kyslíku a ochladit studenou vodou.

Fotky hledejte v sekci "Cesta k zálesáctví." 
 


Komentáře

1 Semyon | 5. ledna 2014 v 21:58 | Reagovat

Osobne jsem mel uzaviratelnou plechovku s neprodysnym plechovym uzaverem a nebyl to dobry plan - v ohni vybouchla. Osvedcilo se mne nechat maly pruduch (noEm jsem prosekl malinky otvor) na vyrovnani tlaku

2 Lesní Želva | 6. ledna 2014 v 9:42 | Reagovat

Ahoj, díky za postřeh!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015