Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Nad svinčíkem mezi želízky, aneb čistíte?

16. března 2011 v 23:29 | Lesní želva |  Vybavení
Při včerejším vyřezávání na břehu jezera na mě z mého švýcaru vykoukl pěkný chuchvaleček prachu a pilinek, až jsem se zhrozila; přičemž to není tak dávno, co měl očistnou kůru. Taky jsem kdysi slyšela otřesnou historku o tom, jak čísi dědeček nůž nikdy nečistil, jen zběžně utíral čepel do chleba, a po několika desítkách let této "údržby" se z jeho nože stal otevírací humus. Protože podobný styl starání se jsem shledala i u mých ctěných příbuzných, říkala jsem si, jestli by nebylo záslužné, provést menší osvětu v oblasti čištění a údržby nožů, potažmo nástrojů všeobecně.

Možná to bude znít neuvěřitelně, ale takový victorinox opravdu není samočistící jako Ganga, a borčus v něm zůstává a tvoří geologické vrstvy. Tupí se a co hůř, čepel se taky sama nevyleští; a ku vší hrůze se želízka mohou zadrhávat, když už je bordelu v čepech příliš. Co s tím?? zní kardinální otázka.

Vlastně je to jednoduché, člověk prostě musí překonat svou vlastní lenost jako v případě dalších nudných činností, a semtam nůž vyčistit a promazat. Je fakt, že nerezovky a švýcaráky obzvlášť snesou hodně, ale nic se nedá bez následku zanedbávat nafurt, a takový nůž z uhlíkové oceli se za opomíjení umí krásnou "liškou" odměnit brzo.

Takže jak na to, aby kapesní nůž vypadal furt jak ze škatulky:
  • Po každém použití je fajn čepel otřít tak, aby na ní pokud možno nic z krájeného nezbylo
  • Nůž z uhlíkové oceli pravidelně mazat olejem nebo krájet mastné
  • Nikdy nůž nenechat vlhký, nedejbože mokrý (pro uhlík a přírodní materiály na střence fatální následky)
  • Pokud nůž na delší dobu nebudu potřebovat, důkladně ho vyčistím a promažu, abych po půl roce nenašel rezavou hroudu nebo si nevylámal nehty při pokusu otevřít vývrtku na švýcaru
  • Víceželízkové nože čas od času důkladně vyčistit a promazat čepy
  • Brousit dřív, než je ostří motykoidního vzhledu i ostrosti
  • Ukládat na suché místo, nejlíp v pouzdře

Tohle všechno jsou víceméně stereotypní návyky, které si lze jako rituál vytvořit opakováním. Pod článek sice vložím video jak švýcarák čistit, ale pro neanglofonní či chudáky s pomalým připojením následující návod:

- Potřebujeme kus toaletního papíru, alpu, měkký hadřík, olej (já mám Hanwei sword oil, ale stačí i olej na šicí stroje za 30kč).
  • Nejdřív je důležité párátkem projet všechny škvíry a drážky a vytahat z nich prachové chuchvalce a případné nečistoty. Není od věci otevřít všechny želízka a zašpárat všude. Takto se odstraní ten nejhorší nepořádek.
  • Následně si párátko obalíme velmi tenkou vrstvičkou toaleťáku, který namáčíme v alpě. Tím znovu projedeme všecky škvíry, včetně těch čepových, drážky a mezírky dorazu želízek. Měňte a namáčejte často, uvidíte, kolik se na ně toho nalepí i na udržovaném noži. Pečlivost je důležitá, člověk si ušetří dost pozdější práce.
  • Další na řadě jsou samotná želízka. Též čistíme kouskem papíru, namočeným v alpě, která stírá veškeré nečistoty snadněji. Bez výčitek setřete i zbytky původního oleje, stejně budete mazat znovu.
  • Následně si do umyvadla napusťte vlažnou vodu a vinox pěkně vyráchejte. Pootevírejte všechna želízka, případně rozhýbejte, aby se všechny usazeniny hezky odplavily. Po lázni nezapomeňte vodu vytřepat a nůž nechat na ubrousku okapat. Můžete zrevidovat svou předchozí očistu a případně zdokonalit.
  • Po uschnutí je potřeba znovu čepy promazat, pročež si opatřete výše zmíněný olej. Pokud nemáte na tubičce kapátko, pomožte si úzkým štětečkem. Nezapomeňte na čepy všech želízek. Přebytečný olej otřete hadříkem.
  • Pokud je čepel tupá, zrovna můžete nabrousit. Pozor na prsty :-D

Takto ošetřovaný nůž vám vydrží do úplného zbroušení čepele nebo do vaší smrti. Pokud máte jakýkoliv nůž s čepelí z uhlíkové oceli, pamatujte, že agresivní potraviny na ní mohou tvořit mapy (rajče, jabko, cibule, česnek, pomeranč; březová míza, pot apod.), lze je částečně odstranit zubní pastou (fluora), ovšem bez použití vody. Pro tyto nože platí víc než pro všechny jiné, že se musí důkladně otírat a často mazat. Dobrý nůž je také ostrý nůž, ale o tom zase někdy jindy.


 


Komentáře

1 Fousek | E-mail | 30. prosince 2011 v 17:08 | Reagovat

Zdar,
na nože je velmi dobrá ultrazvuková čistička na chirurgický nástroje, mívaj ji i v optice na čištění brejlí ;-)

2 Tomáš | E-mail | 15. září 2013 v 15:09 | Reagovat

Kde se dá v Čechách sehnat ten Hanwei Sword Oil nebo jiný olej vytvořený na ochranu čepelí proti rezivění? (cena?) Měl jsem s tím v minulosti pár nepříjemných zkušeností i u hodně opečovávaného nože

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015