Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Otrávit se orsejí jarní

12. dubna 2011 v 0:07 | Lesní želva |  Ze želvího jídelníčku
… není vůbec nic složitého. A to i přes to, že její mladé listy bývají v divokých kuchařkách a pojednáních o jedlých rostlinách uvedeny jako častá surovina. A tak dnes trochu zbrzdím onu optimistickou nótu v tom smyslu, že lze uždibovat kde co.

Problém je ovšem v tom, že orsej je většinu svojí vegetační doby jedovatá. Uvádí se, že od doby květu do konce vegetačního období, ale já mám bohužel zkušenost, že nepoživatelná je i před dobou kvetení.

Orsej je velmi charakteristická rostlina, kterou si snad nelze splést; její sytě zelené, jakoby voskové listy a žlutý květ ji prozrazují v každém vlhčím lese už zdaleka. Vyrůstá z hlízek již na začátku března; doba květu je variabilní právě od března do května; v lese postupně tvoří husté žluté koberce. Obsahuje vitamin C, sliz, kyselinu palmitovou, v mělkých kořenech je enzym ureasa.


Otravu způsoboje protoanemonin, který se v době květu začíná v rostlině usazovat. Tato pryskyřníkovitá rostlina způsobuje podráždění sliznic a kůže, vyskytovat se dokonce mohou malé puchýřky. Po požití vyvolává zvracení, průjem, záněty trávicího traktu, křeče, bolest žaludku; pokud je otrava těžká, dokonce ztrátu vědomí a zástavu dechu. Žel, mám na otravu osobní vzpomínky. A přitom stačilo rostlinu pouze ochutnat asi týden před začátkem květu. V době sběru rostlina ovšem ještě neměla ani poupata. V mém kraji normálně kvetou druhý či třetí týden v dubnu, tehdy to bylo nenadále teplým počasím právě o dva týdny urychleno.

Tělo naštěstí reaguje rychleji, než myšlenky, a původce otravy se okamžitě zbaví. Zůstávají závratě. Podle doporučení mi pomohlo živočišné uhlí a zvýšený příjem tekutin (více než tři litry za den po otravě); a také dva dny půstu, protože žaludek odmítal cokoliv přijmout. Několik dalších dní jsem užívala třikrát denně šálek detoxikačního čaje pro podporu funkce jater a ledvin, aby se odbouraly zbytky jedu. Celý incident pro mě skončil několikadenním rozhašením metabolismu, naštěstí ne něčím horším.


Takže - pozor na orseje.




Zdroje:
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015