Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Úprava rukojeti na opinelu

2. dubna 2011 v 13:16 | Lesní želva |  Návody
Opinel je bezesporu super nožík, který vzhledem ke své ceně dává na frak i mnohem dražším kouskům. Má ovšem už z výroby jednu "chybku." Dřevěnou rukojeť, obvykle z buku. A když je vlhko, mírně nabobtnalé dřevo pak čepelku svírá natolik, že lze otevřít jen těžko, nebo dokonce vůbec. Opinel byl zároveň můj první lepší nůž, a tomuto jsem se chtěla vyhnout, takže když jsem ho začala intenzivněji používat, ručku jsem napustila lněným olejem podle zmínky, kterou jsem našla na knifu. Tady chci návod "jak na to" uveřejnit v rozvedené podobě také, protože úpravou se nůž stane víceméně rezistentní vůči vlivům vlhkosti a jeho otevírání/ zavírání se podstatně zjednoduší. Opinel sice přijde o svůj lak a vytištěné logo, chvíli bude mírně mastit, ale rozhodně to stojí za to. Změnu oceníte při používání, věřte.




Na samotné napuštění je podle mě lepší olej olivový (ačkoliv jsem sama použila lněný), protože má lepší vlastnosti a barevnou stálost. Nicméně, pozitivní účinky mají bezesporu oba. Olej slunečnicový či řepkový nedoporučuji, kazí se a zasmrádne.




Potřebujeme:
- Nůž Opinel ;-)
- Smirkový papír, grit 180, 240 a 320 (+ klidně i jemnější, pokud budete chtít leštit)
- Jemný kartáč (nikoli ocelový), kus hadru
- Olej na napuštění - lépe olivový (jakýkoliv) nebo lněný
- Zavařovací sklenici takové výšky, aby do ní bylo možno ponořit celou dřevěnou část rukojeti
- Menší hrnec
- Ubrousky
- Kolíky a šňůru nebo krabici a špejle

Postup:

1. (není nutné) pokud si na to troufnete, ze zavřeného nože stáhněte kruhovou pojistku. Povoleno vyčistit usazený nepořádek! A pozor na prsty :-D

2. Hrubším smirkem obruste lak. Zvlášť záležet si dejte okolo pojistky. Šikovnější to můžou zkusit i v zářezu. Případně můžete upravit tvar rukojeti tak, aby vám vyhovoval.

3. Jemným smirkem obroušení dokončete. Pokud hodláte leštit dál, postupujte od menšího k většímu číslu (př.: 140, 180, 240, 320, 400, 600, 800….). Brousit je potřeba tak dlouho, dokud se úplně nezahladí škrábance z předchozího gritu.

4. Kartáčem důkladně očistíme z rukojeti veškerý prach, podle možností ze všech mezer vyfoukáme. Následně otřeme vlhkou (ne mokrou) hadrou, zbavíme se zbytku. Nechte nůž oschnout.

5. Do zavařovačky nalejeme olej tak, aby se do něj ponořila celá dřevěná střenka, vložíme do hrnce a napustíme vodou cca do poloviny výšky sklenky. Vodu přivedeme k varu, sledujeme teplotu oleje. Až je teplý natolik, že v něm sotva udržíme prst, odstavíme.

6. Do oleje ponoříme střenku. Zavařovačku necháme v kastrolu, voda bude udržovat teplotu oleje. Pokud nůž vyplouvá, budete ho muset v oleji držet. Nechejte nasáknout aspoň deset minut. Podle libosti můžete proceduru opakovat, vždy po nasáknutí střenek a úplném oschnutí. Pokud se olej už nevsakuje, je ho ve dřevě dost. Tehdy zbytky z rukojeti otřeme ubrouskem a nůž buď za čepel pověsíme na šňůru, nebo položíme na špejle nad krabici vystlanou ubrousky. Necháme důkladně proschnout, třeba přes noc. Pak znovu otřeme ubrouskem a zaleštíme kartáčem.

7. Narazíme zpět pojistku (pokud byla sundaná).

8. Pokud nůž intenzivně používáte, je dobré občas, třeba 1x za rok proceduru zopakovat, s tím, že tentokrát jen lehce obrousíme smirkem nejjemnějšího gritu, který jsme použili prvně.

 


Komentáře

1 Fixlip | E-mail | 27. dubna 2016 v 13:14 | Reagovat

Mám 5ks dětí a tak jsem testoval i 5ks Opinelů. Osvědčilo se! Nejlépe dělat v době topné sezóny a před "koupáním" nechat nůž pár dní na topení, bude lépe nasávat. Lze použit i sušičku ovoce, nestyďte se přihodit kudlu k bylinkám nebo ovoci, nic nepokazíte! Do oleje pak namáčím přes noc. Na opinel nedám dopustit!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015