Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Výroba troudu v teple domova

7. prosince 2011 v 9:32 | Lesní želva |  Návody
Sice už jsem na blogu psala, jak troud vyrobit, ale uvědomila jsem si, že ne všichni mají možnost se s chorošem uchýlit na dvůr či chatu; a přiznávám, že je z toho svinčík. Navíc venku už je zima. (Ale troud je potřeba furt). A tak tedy vznikl tento návod jako doplněk k výše zmíněnému článku.



Co je potřeba? Choroš - troudnatec či ohňovec, ostrý nůž, několik pevných igelitových sáčků, zavařovačku, uhlíky do vodní dýmky, kuchyňské prkýnko plastové či laminovou desku (nenasákavý povrch, důležité!), palička na maso, ubrousky, noviny.

Postup: Suchý choroš nakrájíme na plátky, které následně naházíme do zavařovačky a zalijeme vodou. Normálně se houba luhuje v podrceném dřevitém popelu, ale v domácím prostředí ho nahradíme podrceným uhlíkem do vodárny (dostanete v každé čajovně, orientálním zboží, v trafice). Dělá to pěkný nepořádek, takže doporučuju drtit v pytlíku, třeba dnem tlusté sklenice.


Necháme odležet, aspoň 24 hodin.

Aby troud chytal jiskru, je potřeba vlákna změkčit a obnažit naklepáváním. K tomu potřebujeme prkýnko, třeba kuchyňské, nebo kus desky. Ne dřevo, popelový výluh by se vtáhl do pórů. Pokud jiné než dřevěné nemáte, vložte ho aspoň do igelitky. Posledně jsem si při naklepávání pěkně zastříkala triko, a mít zacákanou kuchyň taky nic moc, takže kousky bijte přes pytlík. Palička na maso je super, nejdřív pěkně kovovou stranou (rozruší strukturu) a pak kulatým koncem. Chce to co nejvíc do tenka.


Plátky pak naklademe na noviny a necháme usušit. Uchovávejte troud v suchu v zip-sáčku, přece jenom, je to houba, vlhko chytá rychle. Jiskru z firesteelu chytá velmi ochotně, stačí plíškem trochu "pocuchat" povrch.

Má-li k tomu kdo co dodat, směle komentuj!

***


Klíčová slova:
rozdělávání ohně - návod - troud - choroš - troudnatec kopytovitý - ohňovec obecný
fire - amadou - instructions - decaying fungi - horsehoof fungi - phellinus ingniarius
 


Komentáře

1 MacMatej | Web | 7. prosince 2011 v 14:49 | Reagovat

V domácih podmienkach môžeme choroš máčať v nejakej zásade. Napríklad v hydroxide sodnom alebo draselnom. Ale to už je trochu mimo tradičných postupov.

2 atti.hombre | 7. prosince 2011 v 15:04 | Reagovat

Just takto som to riešil v paneláku aj ja,ale ja som veru spravil lúh z popola v ešuse...a už sa nedá umyť tá chemická reakcia na hliníku :-D

3 lesnizelva | 7. prosince 2011 v 19:09 | Reagovat

[2]: No, právě proto jsem to hodila do skla, je chemicky inertní. ;-)

4 pawuk | 8. prosince 2011 v 13:02 | Reagovat

skusala si aj ocielku a kremeň?
či to funguje po tak kratučkej dobe ;)

5 lesnizelva | 8. prosince 2011 v 21:36 | Reagovat

[4]: Ještě jsem se nedokopala k tomu, abych si ocílku pořídila, takže ne.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015