Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Část 31.: Servírovací lžíce

9. února 2012 v 20:25 | Lesní želva |  Cesta k zálesáctví
Post-jubilejní část seriálu "Z měšťáka zálesákem" věnuji, jak jinak, dalšímu z mé bohaté sbírky restů. Přísnou introspekcí za poslední rok a půl zjišťuji, že se tu nic jiného, než různě odleželé projekty ani neobjevují. Tento vznikl již poslední týden v červenci minulého roku - což můžu říct velmi přesně, jelikož příběh servírovací lžíce se započal na dovolené pod Tatrami.



Na tu dovolenou jsem už jela s tím, že mít volný týden a nevyřezat nic by byl hřích, takže mezi zavazadly jsem tehdy mimo jiné měla i čtvrtku suchého březového polena. Pamatuju se, že to byl též debut mojí Mory 511. Byla to tehdy pro mě docela zajímavá zkušenost, před tím byl mým hlavním řezbářským nožem Opinel. Nicméně ten týden (hodně pršelo, a tak jsem měla čas) jsem měla cca 70% hrubého tvaru lžíce. Snažila jsem se o přirozenou křivku, nicméně bříza mne překvapila i tentokrát, a v dřevní hmotě se objevilo pár kazů, které mě poněkud nutily změnit tvar.


Po návratu domů jsem se jí už neměla moc čas věnovat, jen jsem dokončila hrubý polotovar - nerada to přiznávám, ale poprvé jsem si musela pomoci rašplí u místa, kde se rukojeť svažuje k misce, nožem jsem nebyla schopna to dokončit.



No a pak se lžíce válela v krabici s nedodělky střídavě pár měsíců. Sem tam jsem ji vytáhla a přetáhla šmirglpapírem. Na dokončení pak došlo v prosinci. Leštila jsem do zrnitosti 600, místy až 800. V prohlubni jsem skončila na 320. Nakonec jsem ji napustila ořechovým olejem, který celkem pěkně vytáhl kresbu.






***
Klíčová slova:
Servírovací lžíce - lžíce - březové dřevo - olej z vlašských ořechů - vyřezávání - řezbařina
serving spoon - spooning - birch wood - walnut oil - woodcarving

Další výtvory:
 


Komentáře

1 atti.hombre | 12. února 2012 v 14:48 | Reagovat

Každá vec musí najprv dozrieť,až potom je výsledok parádny,ako aj v tomto prípade!

2 Jirka | E-mail | 13. února 2014 v 16:53 | Reagovat

Pěkná lžíce! Je vidět, že už máš ve vyřezávání cvik. Použití rašple se lze většinou vyhnout tím, že při řezání nepoužíváš příliš sílu a celou plochu ostří, pracuješ jen špičkou. V náročných partiích držíš nůž i za čepel a přitahuješ nůž k materiálu. Ta krátkost pohybu pak zamezí naříznutí části, která měla zůstat neporušená.

3 Lesní Želva | 15. února 2014 v 22:59 | Reagovat

Ahoj! Díky za koment i za radu! Jsem si jistá, že bude dalším čtenářům nápomocná.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015