Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Domácí máslo

15. února 2012 v 1:45 |  Ze želvího jídelníčku
Lze vyrobit z čerstvého nepasterizovaného mléka, nebo rovnou ze smetany. Stloukání v dnešní moderní době nahradíme mixérem, a máslo je hotové už za deset minut, jenom stačí trocha snahy. Čím je smetana kvalitnější, tím bude lepší máslo, a čím víc tuku, tím lépe. Z 0,5 litru smetany získáme asi 220g másla. A naprosto přesně budete vědět složení (čtěte drobná písmenka na kelímku).

Za recept děkuji Survivalmanovi. :-)




Potřebujeme: 2x smetanu ke šlehání (nejméně 30% tuku), metličkový mixér, mísu a šlehací kryt, starou utěrku (na odpis), špetku soli (záleží na vkusu, nemusí být)

Postup:
1) Smetanu nalijte do mísy a nechte pár hodin v teple kuchyně, aby mírně nakysla.
2) Po pár hodinách mixér pusťte naplno a přiklopte mísu krytem, aby vám všechna surovina nezakydala kuchyň.
3) Tvoří se sníh, vytrvejte.
4) Po čase ucítíte, jak smetana houstne, snižte otáčky.
5) Začnou se tvořit hrudky.
6) Podle kvality hmota žloutne (to je dobře) a začne se odstřeďovat syrovátka.
7) Hrudky se změní v máslo, které se drží po stranách misky, syrovátka tvoří kaluž na dně.
8) Vylijte syrovátku, máslo přendejte do mokré utěrky, propláchněte vlažnou vodou a vyždímejte (jemně, nebo vám proleze tkaninou ven!)
9) Umístěte do nádobky a šup do lednice, nechte vyzrát do druhého dne.
10) Hotovo!
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015