Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Bezový sirup

23. května 2012 v 19:45 |  Ze želvího jídelníčku
Bezový (u nás tzv. "kozičkový") sirup patří bezesporu k chutím mého dětství. I dnes, po letech, neztratil svoje kouzlo. Jelikož je právě teď každý bezový keř v okolí v rozpuku, není od věci si připomenout recept. Tento jsem zkoušela naposled (z časopisu Gourmet), a výsledek rozhodně nechutná špatně.

Pokud jste bylinkáři - začátečníci, není od věci si nejdřív zkontrolovat, jak odlišit sbíraný bez černý (sambucus nigra) od jedovatého bezu chebdího (sambucus ebulus).


*

Na 1 dávku (5,5l):
- 50 květenství
- 4l vody
- 100g citron/ pomeranč (dala jsem 2 díly citronu a 1 díl pomeranče)
- 2kg cukr krystal
- Plátno, trychtýř, skleněné lahve, 2x hrnec, odměrka

Postup:
- Květy bezinek oprat a nechat okapat
- Mezitím svařit 3l vody, odstavit a přidat nadrobno nasekané citrusy, pak nechat vychladnout
- Po vychladnutí přidat květy bezu a nechat 24h macerovat za občasného promíchání
- 2. Den v jiném hrnci svařit 1l vody s cukrem do hustého sirupu, přičemž pěna se odebírá; i tato směs se nechá vychladnout
- Po oněch 24h květový nálev přecedit přes plátno a důkladně vymačkat
- Pak za stálého míchání důkladně smícháme s cukrovým roztokem
- Pomocí trychtýře nakonec stočit do horkou vodou vymytých lahví, pevně uzavřít
 


Komentáře

1 Marie Vysloužilová | E-mail | 19. května 2014 v 11:42 | Reagovat

Chtěla bych se zeptat, zda citrón či pomeranč tam nakrájet i s kúrou či bez kúry a zda se výsledná směs před nalitím do sklenic převařuje. Děkuji

2 Lesní Želva | 19. května 2014 v 13:48 | Reagovat

Zdravím, osobně doporučuju loupat, kůra bývá hořká. Směs už znova nepřevařuji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015