Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Pampeliškový med

3. května 2012 v 0:09 |  Ze želvího jídelníčku
Pampeliška, nebo smetánka lékařská, chcete-li, má v divoké kuchyni několik různých využití. Jedlá je v podstatě celá, mladé lístky a květy jsou vhodné do salátu nebo nasekané do karbenátků, kořen se dá pražit a používat jako náhražka kávy. Dnes chci ale zmínit recept na jiný tradiční výrobek, který lze zpracováním pampelišek získat - med. Není to med v pravém slova smyslu (včely se na něm nijak nepodílí), nicméně vzhledově a vlastnostmi jej velmi připomíná. Jako malá jsem o něm slýchávala od babiček, ale nikdy jsem ho neochutnala (na rozdíl třeba od bezové šťávy).
Potřebné množství květů se dá v tomto období (které je pro výrobu mimochodem nejpříznivější) nasbírat za dvacet minut na poměrně malé ploše, máte-li štěstí na lokalitu, jako já. A pokud sbíráte u sebe na zahradě, budete mít později míň plevelu v záhonech (permakulturně založení prominou). Je to trochu jako "zhasnout" trávník, ale ony za pár dní vykvetou znovu. ;-)

Recept je publikován se svolením Bullteriera5. :-)




*
Na jednu dávku je potřeba:

- 400 květů pampelišky
- 3 ks citron
- 2 kg cukr krystal
- 2 l vody
- (hřebíček, skořice)

Postup:
První den:

- Květy opereme pod tekoucí vodou a dáme do většího hrnce s nepoškozeným dnem
- Jader zbavený a nakrájený citron vmícháme mezi květy, zalijeme vodou, postavíme na sporák a od dosažení bodu varu vaříme cca ¼ hodiny
- Podle chuti můžeme přidat pár hlaviček hřebíčku (dala jsem 3/1litr) nebo kousek celé skořice, nicméně pokud vaříte med poprvé, tak s mírou - můžete úplně změnit jeho chuť
- Pak hrnec odstavit, přikrýt pokličkou a utěrkou a nechat 15 hodin v klidu stát

Druhý den:

- Směs přefiltrujeme přes hustě tkanou látku a pořádně vymačkáme (čím víc, tím líp; počítejte s tím, že látka bude komplet žlutá)
- Do hrnce s čistou šťávou přidáme cukr a za občasného míchání vaříme na mírném ohni, dokud se med nezačne "táhnout," což trvá nejméně dvě hodiny (v mém případě). Můžete pozorovat, jak se barva krásně mění z jasně žluté do šafránova, a před koncem vaření až k načervenalé.
- Po zahuštění se med nalije do čistých, horkou vodou vypláchnutých sklenic a ještě vřelý se uzavře vyvařenými víčky a postaví dnem nahoru (vytlačí se vzduch). Takto med vydrží jako zavařený.

Tipy:
- Květů lze do jedné dávky dát i o něco víc, chuť je plnější
- Cukr by měl být krystal, rychleji houstne
- Citron (případně pomeranč) lze nadrobno pokrájený přidat až do druhého vaření, rozvaří se, a zbytky vláken se odfiltrují přes sítko
- Po vychladnutí ve sklenicích med ještě o něco zhoustne, nicméně konzistence včelího (aspoň mně se zdá) úplně nedosáhne

Použití:
- Lžička na lačno jako prevence nachlazení
- Do horkých čajů
- V létě smíchaný s ledovou vodou na pití
- Lze s ním polévat zmrzlinu
 


Komentáře

1 MacMatej | E-mail | Web | 3. května 2012 v 18:09 | Reagovat

Vďaka za skvelý recept, len by som chcel dodať, že púpavový med chuťou pripomína viac sirup ako med.

2 atti.hombre | 4. května 2012 v 17:07 | Reagovat

No tak je to asi náhoda,ale miulý víkend sme akurát debatili o púpavovom mede a spôsobe ako sa robil...ešte si matne pamätám ako deti sme trhali hlávky púpavy...ďakujem preto za tento osviežovač pamäti týmto receptom!

3 Bullterier5 | 7. května 2012 v 20:04 | Reagovat

Je mi ctí,že Lesní Želva vyzkoušela můj recept a udělala s ním dobrou zkušenost.Jedná se o výborný prostředek proti nachlazení v zimě,nebo jako osvěžující nápoj:do sklenice- 2cl medu,2cl citronové šťávy,drcená živá máta,čistá voda,led.Pro vyznavače silnějšího pití doplníme velkým panákem Ginu(borovičky).Od Mochitta nepoznáte.B5

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015