Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Po roce - o noži od Ondry Kašuby podruhé

13. května 2012 v 19:53 | Lesní želva |  Vybavení
Na základě dotazu, jak bych hodnotila Kobolda po roce užívání, jsem se nakonec rozhodla uspíšit sepsání víceméně načrtnutého článku, který se tím měl zabývat. S odstupem člověk vidí spoustu věcí jinak, ale na druhou stranu, projevuje se i jakýsi sentiment plynoucí z toho, že člověk má k autorskému noži vztah.
Spíš než o recenzi jsem se spíš snažila shrnout sumu poznatků a vytvořit z ní něco jako zamyšlení nad tím, jak a na co byl nůž používán. Komenty, námitky a jiné poznámky vítány. Jen do mě!




P.S. Pokud jste nečetli první článek, najdete ho zde.

Vzhled:
Po roce pravidelného používání čepel získala přirozenou patinu. Je vyrobená z uhlíkové oceli, takže je to přirozené. Ze začátku jsem ji pravidelně odstraňovala, stejně jako u Opinelu, ale nakonec jsem uznala, že je to normální, a přestala s tím. Stejně tak časem přestala svítit mosazná záštita (které jsem mimochodem doteď nesrazila hranu), kožené kroužky ztmavly a kost mírně zežloutla. Pouzdro téměř nedoznalo změn. Obústek se sice trochu roztáhl, nicméně nůž z pochvy nevypadává, ani v ní nerachtá. Uvnitř se mi ho zatím nepodařilo pořezat. Proti prořezání je futrál pojištěný vloženým proužkem kůže, takže stehy jsou nepoškozené, drží. Mírné opotřebení se samozřejmě projevilo, ostří už nemá původní úhel a čepel je trochu poškrábaná, pouzdro má mírně otřepené hrany. Sice jsem si před časem ušila závěs na karabinu, ale častěji nůž stejně nosím přímo na opasku.



Broušení:
Kobold má plochý výbrus, původně zakončený plochou fasetkou v poměrně tupém úhlu. Jelikož je čepel u záštity až 4mm široká, nebyla řezivost nejlepší. Postupným broušením jsem se tedy dostala k čočkovité fasetě, která plně navazuje na výbrus. Momentálně uvažuji o tom, že by se schopnost pronikat do materiálu ještě více zlepšila, pokud by byla faseta ještě o polovinu vyšší. I tak jsem ale nyní s výkonem docela spokojená. K broušení používám nejčastěji keramiku od pana Lidla, kterou si nemohu vynachválit. Ostří vydrží průměrně dlouho, což mě ale nijak neomezuje, jelikož jsem maniak, a obtahování na kůži beru jako rituál. To k oživení většinou stačí. V případě otupení nastupuje keramika zrnitosti B (1000grit) a C (1500-2000? grit). Většinou nebrousím až do holící ostrosti, nicméně, novinový papír řeže s přehledem. ;-) Zpočátku se mi na fasetě poměrně často vylamovaly mikrozoubky (zřejmě kvůli mírnému oduhličitění tenké vrstvy oceli při kalení), nyní po postupném odbroušení tento jev vůbec nepozoruji.

Používání:
Nůž měl být původně tzv. "bushcraft" na všechno, a taky to je můj první nůž vyrobený na zakázku. Nicméně, jako u všech univerzálů, vždycky se projeví nějaká bolest. Kdysi jsem na svém blogu psala, že univerzální nůž neexistuje, což jsem právě s Koboldem poznala v praxi.
*
Testování všech zálesáckých nožů obvykle začíná velmi podobně, vlastně vždycky stejně. Dotyčný přeřízne papír, s kudlou naštípá pár polínek a pak vykouzlí chlupatá dřívka, a pokud nůž nemá zuby a kudrlinky se povedou, je to OK. Případně, ti zarputilejší vytáhnou po této proceduře další papír, a vyřezáním jemných vlnek obecenstvo přesvědčují (nebo v případě neúspěchu taky ne), že testovaný nůž je prostě super.

Musím vás zklamat, protože Kobold nikdy žádná polínka neštípal. Možná ani nebude, ačkoliv používáním ne-kuchyňských nožů za poslední rok téměř denně se můj ostych v jejich používání do značné míry otupil, nemám to za potřebí; i když si myslím, že by pár tenčích průměrů nesukovatého dřeva zvládl. Oheň rozdělávám při potulkách málokdy, na chatě mám sekyru, battoning tedy pro mě není priorita. Postupem času jsem zjistila, že chlupatá dřívka jsou spíše věcí cviku, než vlastností nože, někdy se tedy povedou lepší, jindy horší; nicméně ano, s Koboldem je možné vyčarovat i ty jemně zakroucené hoblinky (na obr. bříza a olše).


Dále tu máme různé zářezy a vyřezávání. Tento nůž je plně schopen připravit nejen klacek na buřty, stanové kolíky a "V" zářez na ohňové desce, ale vyrobila jsem s ním třeba i primitivní harpunu. Co se týče drobných, na jemnou motoriku náročných prací, jako je třeba slavná "try stick" Morse Kochanského, na to jsou lepší Mory.


Někde jsem četla, že pro řezbářské práce je konvex nevhodný, a ač nerada, nakonec to musím potvrdit. Navíc při tloušťce čepele 4mm při její 20mm výšce je svíraný úhel příliš vysoký na to, aby bylo jemné řezání skutečně efektivní. Tvorba zářezů a dlabů do napůl vyschlé ořechové hole tedy nic moc, ale s vůlí a porcí odhodlání to šlo. Pokud bych příště chtěla nůž s tak úzkou čepelí, volila bych menší tloušťku, nebo naopak dvojnásobnou výšku ostří. Kvůli lepším penetračním schopnostem bych možná příště sklonila hrot cca o 2mm.

Pokud se bavíme o vyřezávání užitných předmětů, Kobold jako univerzální nůž při tom neexceluje, v případě lžic a vařeček je oproti Morám horší cca o 30%, ale v případě kuksy nebo jiných vypouklých předmětů už je pomocná faseta na obtíž.


Potraviny jsou velká kapitola v životě turisty, přežívajícího v středoevropských luzích a hájích. Tady se i po roce téměř stoprocentně shoduji s loňskými závěry, jenom bych snad podotkla, že s čočkovitou fasetou se i tady řezné vlastnosti zlepšily. Například rajčata už nejsou taková překážka, jako dřív. A taky cvičení dělá mistry, že ano. Usoudila jsem, že pro běžný život (nedělám šéfkuchaře) nehraje významější roli, jestli rajče bude/ nebude na vlasově tenké plátky.



Závěr:
Pokud by tento nůž hodnotil tzv. "profesionální zálesák," nejspíš by úplně propadl. Battoning nic, dělání děr do stromů nic, osekávání větví a přesekávání skrz větve taky nic. Silové řezání jde těžce, ale šikovný člověk se naučí paletu úchopů, které mu to vynahradí a usnadní většinu potřebné práce. Ergonomie nože je uzpůsobená pro kladivový úchop, přičemž já postupem času začínám preferovat spíš pistolový. Rukojeť je pro velmi malou dlaň, ženskou, možná spíš dětskou.


Při silovém řezání bez podpory kolena nebo v hrudním úchopu by ruce neposkytovala dostatečnou oporu. Naučila jsem se nebrat to jako negativum, ale jako prvek, který rozvíjí moje schopnosti. S ostřím a řeznými vlastnostmi jsem spokojená, nakolik v kuchyni používám kuchyňské nože a na vyřezávání Mory. (Tudíž Kobold, zamýšlený původně mimo jiné i k této činnosti, ji reálně od nákupu jiných nožů nedělá)

Jakožto člověk, pohybující se spíše v intelektuálním prostředí pevné EDC nevyužiju (Opinel/švýcarák stačí), ale jinak je Kobold pro tyto drobné každodenní práce přímo předurčen. Já ho tedy nosím na výlety, na zahradu, opékačky (příp. jiné svačinové akce) a podobně. Jelikož nepotřebuju nožem sekat a postavit s ním srub, mohu jej nosit i na vícedenní podniky, nestydím se totiž za nošení skládací pilky a švýcaráku. Pro vyznavače "starosvětského" táboření by taky jistě nebyl špatný, sekera zastane velkou práci, a na ten zbytek Kobold stačí.
Mezi klady bych jistě vyzvedla skladnost a poměrně vysokou spolehlivost. Možná to není ideální nůž pro bushcraft (nebo jakkoliv to nazýváte), ale rozhodně není příznačným jednookým králem. Z mého opasku tedy nezmizí.

 


Komentáře

1 Ondra Kašuba | E-mail | 22. června 2012 v 19:51 | Reagovat

Ahoj Želvo , pošli mi nákres 1:1 jak si ty představuješ universální pevný fultang nůž  který by právě seděl tobě do tvé ruky pro tvé potřeby trochu to i popiš... jak bude čas nožík ti vykovu a pošlu za své recenze si jej zasloužíš (připoj svou adresu):-)
ahoj ondra

2 Lesní Želva | 23. června 2012 v 23:34 | Reagovat

[1]: Ahoj, toho si nesmírně vážím a moc děkuju. Určitě se ozvu!

Želva

3 Libor | Web | 28. prosince 2015 v 14:04 | Reagovat

ahoj, moc pěkný text i fotografie, plánuješ natáček i videa?

4 Lesní Želva | 28. prosince 2015 v 20:52 | Reagovat

Ahoj, děkuji. Bohužel, na tvorbu videí nemám čas ani potřebnou techniku. Jsem člověk textu. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015