Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Lžíce je 90% ergonomie

10. srpna 2012 v 11:28 | Lesní želva |  Výkřiky z dílny
Vím, že posledních několik článků bylo převážně o řezbářství, ale slibuji, že v budoucnu to budu víc střídat. ;-)

Dneska se budu opět věnovat lžíci, ale nebudu vykládat o trampotách, spojených s jejich výrobou. Naopak budu psát o tom, co dělá lžíci skutečně (ne)použitelnou. Rozhodně to ale nebude něco jako "přesný návod," protože o tom jsem tu už mluvila, a také si myslím, že pokud člověk aspoň trochu sleduje práci profesionálů jako je Jon Mac, Robin Wood, Peter Pfollansbee či Simon Hill, dojde na grif velmi rychle sám.

Pozor, bude to dlouhé a obrázky nacpané k prasknutí...



Nejčastější chyby:

1) Lžíce je plochá jako vařečka. To znamená, že se z ní civilizovaně nenajíte, protože pokud ji nebudete držet v pěsti, všecko vybryndáte.


2) Lžíce má nelogicky tlusté držadlo. Takže ji můžete rozhodně použít jako pádlo… ne jako lžíci. Taková byla i moje prvotina, heč. (ironie)


3) Lžíce má šílený tvar rukojeti. Nejlíp ve spojení s problémem č.2. Příbor se okolo vašich úst vlní a kroutí… ale do pískovny se s ním ne a ne trefit.



4) Lžíce je prohnutá naopak. Horší verze problému č. 1. Absolutně nemáte šanci cokoliv nabrat.


5) Lžíce má useknutý konec. Třeba má dobrý tvar, ale dutina vypadá spíše jako lopatka. V kuchyni ji k něčemu upotřebíte, ale rozhodně ne k jezení.


6) Lžíce je příliš široká/ úzká. Autor prostě neodhadl správnou šířku materiálu. Ve výsledku máte buď lžíci servírovací/ na míchání (ten lepší případ) nebo vybavení do kuchyně pro panenky. Přihodíme sebemrskačství… taková (úzká) byla moje loňská lžíce, plus navíc měla nevhodný tvar.


7) Lžíce málo hluboká. Vhodná pro jedince s drastickou redukční dietou a obrovskou trpělivostí.


8) Lžíce, alias bagr. Tu do pusy nenarvete, nebo si s její pomocí obsah do úst můžete nalévat jako žufánkem. Můžete ji ale upotřebit k jiným úkolům, pokud netrpí ještě jinou vadou osobnosti.



9) Lžíce z jehličnatého dřeva. Můžou být dokonale ergonomické… ale cokoliv s nimi sníte, bude chutnat po pryskyřici. Verze 2.0 - lžíce ze dřeva, napadeného houbou nebo plísní. Dobrou chuť!

10) Různě nedotáhnutá lžíce. Autorovi se prostě nechtělo ořezat všechen zbytečný materiál a proto je výsledek různě neforemný. Někdy se ale použít k najezení dá.

11) Lžíce s příliš tlustým dnem. Vada obvyklá ve spojení s č. 8 a 10.


12) Nabírací část lžíce je hranatá nebo má úplně nemožný tvar, takže lze pouze opatrně usrkávat.




Ideální lžíce, jak to vidím já:

1) Je prohnutá do mírného eS, asi jako lidská páteř
2) Rukojeť vůči nabírací části zaujímá úhel cca 60°
3) Rukojeť je natolik tenká, že se dá pohodlně držet třemi prsty a ne v pěsti jak neandrtálec
4) Nabírací část s prohlubní má co nejtenčí dno, a je spíš širší než hlubší
5) Má ostrou, nikoliv tupou špičku
6) Nabírací část má tvar buď vejčitý, nebo do oblého trojúhelníku, aby se pohodlně vkládala do úst
7) Přechod nabírací části a rukojeti ("krček") je dostatečně stabilní, aby tvořil osu lžíce a její podporu




Peter Pfollansbee





A nakonec dva filmečky z dílny Seana Helmana a Barn the Spoon:




Poznámka ke zdroji obrázků: fotky "špatných" lžic jsou všechny z vlákna "Post a photo of you spoons or kuksas you have made" z http://bushcraftusa.com.
U ostatních jsou zdroje hned pod obrázkem.
 


Komentáře

1 atti.hombre | 11. srpna 2012 v 18:03 | Reagovat

Oj toto zhrnutie nemá chybu!A páči sa mi ,že medzi majstrov rezbárov zahraničných si na záver zaradila aj dielko majstra- našinca! ;-)

2 Chameleon_sk | 12. srpna 2012 v 21:28 | Reagovat

Vyborne popisane a vdaka za takyto suhrn. Ked vidim podaktore lyzice, tak si spomeniem na tu moju prvu z hrabu. Mozem ti ju poslat aby si ju zaradila do clanku :-D

3 MacMatej | E-mail | Web | 19. srpna 2012 v 16:58 | Reagovat

Super zhrnutie. Ja pouzivam takuto mieru pre velkost dutiny: dlha na 3 prsty, siroka na 2 prsty a hlboka na 1 prst. Dlzka celej lyzice tak na 2 dlane.

4 Don-dofo | E-mail | 13. září 2012 v 9:13 | Reagovat

Pěkný!! Mám sto chutí zkoušet. Jen by to chtělo seznam osvědčených nástrojů.dofo

5 Lesní Želva | 14. září 2012 v 23:20 | Reagovat

Díky za komenty.

Dofo, něco podobného je v plánu. ;-)

6 jandovamarcela | E-mail | 25. září 2014 v 21:29 | Reagovat

Ahoj,
dnes jsem začala osekávat svou první lžíci a jsi mi Velkým vzorem.
Díky moc

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015