Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Chmelové šišky a lískové oříšky

23. září 2012 v 14:13 | Lesní želva |  Ze želvího jídelníčku
Na začátku září jsem poprvé zaregistrovala drobné šištice, povlávající ve větru na liánách, obepínající kde jaký keř okolo řeky. Jedná se o divoký chmel otáčivý (Humulus lupulus L.), pravotočivou liánu, která velmi dobře prospívá na vlhkých místech a různých křovinách.


Chmel je vytrvalá rostlina, která po zimě vždy obraší od kořenů. Místa, kde roste, poznáte snadno, na hostitelských rostlinách totiž zůstává uschlé pletivo z loňských lodyh. Na lodyhách vyrůstají vstřícné, trojdílné až pětidílné, srdčitě vykrojené listy. Krom toho, že některé části jsou jedlé, se z rostliny získává droga lupulin, užívaná proti nervové podrážděnosti. Chmelové šištice pod polštářem vám zajistí, že se vám bude mnohem lépe spát. Dále se z rostliny vyrábí kosmetika.

V úvodu zmíněné šišky mohou pivní maniaci dost dobře využít při svých vařbách. ;-) Trochu problematické ovšem je, že k těmto účelům se využívají pouze samčí neopylené šištice. Chmel dává pivu hořkou chuť a také zvyšuje jeho trvanlivost. Mimochodem, kvůli tomu, aby šlechtěné rostliny na chmelnicích zůstaly neopyleny, musí se jeho divoký bratranec v okolí vždy ničit.

Rostlina je ovšem už od starověku využívaná také jako zelenina. Konkrétně mladé zelené výhonky, upravované jako salát. Na způsob chřestu lze pak upravovat bílé výhonky, které ještě neprorazily na světlo. Dají se pěstovat i záměrně, brzo na jaře lze rašící rostliny přikrýt další vrstvou zeminy - výhonky se musí ke světlu dostat delší cestou a podzemní bílá část se tím prodlouží.


Sama jsem ještě nestihla divoký chmel okoštovat, ale přesto přihodím nějaký recept podle knížky, uvedené níže:

Omelety z chmelových výhonků
- 4 vejce, 4 lžíce pažitky, miska chmelových výhonků, máslo, sůl, pepř
- Vejce rozšlehat se solí, pepřem a pažitkou
- Mladý chmel pokrájíme na drobné kousky pěkně osmahneme na másle, zalijeme vejci a opečeme po obou stranách, skoro jako palačinku
Zelené výhonky lze upravit jako salát, a to se solí, pepřem, octem a olejem.


Čas lískových ořechů

A teď jedna už téměř neaktuální zpráva, ano, v září nám dozrávají lískové ořechy. V případě lísek tureckých opadávají i se zelenými kožíšky, které se po seschnutí otevřou, a oříšky z nich vyklouznou. Líska by zasloužila samostatný článek, ale to zase někdy příště. ;)

(v červenci)

Fotky chmelu eště dodám. ;-)


Zdroje:
LÁNSKÁ, D. - ŽILÁK, P. Jedlé rostliny z přírody. Praha : Aventinum, 2006. s. 112-113
 


Anketa

Z čeho čerpáte inspiraci pro bushcraft?

Z knížek 12.4% (44)
Z televize 7.3% (26)
Z videí uživatelů YouTube 13.8% (49)
Ze všeho 16.3% (58)
Od kamarádů 11.5% (41)
Všeobecně z internetu, z bushcraft fór atd. 38.8% (138)

Komentáře

1 nHP | 27. září 2012 v 20:35 | Reagovat

Želvičko, překlepla ses - je to lupulus, ne lapulus. A jaká je ta knížka níže uvedená, kterou tam nějak uvedenou nevidím?

2 Lesní Želva | 27. září 2012 v 21:24 | Reagovat

No jo, opraveno. A knížka doplněna.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015