Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Sběr březové kůry

21. března 2013 v 15:07 | Lesní želva |  Návody
Zrovna teď je nejpříhodnější doba, kdy se dá kůra poměrně snadno nasbírat buď v polomech po zimě nebo v prostorech těžby. Padlé kmeny jsou po zimě pěkně nasáklé mízou a kůra se uvolňuje relativně snadno. Takto nasbíraný materiál pak můžeme při vhodném skladování (v temnu a relativním chladu) využívat celý rok k výrobě krabiček, tubusů, nádobek a různých košíků.




Sbírá se jen nepoškozená svrchní bílá vrstva kůry ze stromů o nejméně 20 cm v průměru. Vhodné jsou pouze pásy bez různých nakrabacenin, boulí, zarostlých větví a jizev, což je v našich zeměpisných šířkách docela vzácnost. Nemá cenu loupat větve a mladé kmínky, jejich kůra je příliš tenoučká a k dalšímu zpracování se nehodí (pouze na oheň). Vrchní vrstva bílé kůry musí mít aspoň 1,5 mm tloušťky, aby sběr stál za námahu. Nezapomeňte, ani sebelepší plát se NIKDY neloupe z ještě živého stromu!


Před samotným sběrem si vyrobíme jednoduché loupací dláto z jakékoliv větve, kterou seřízneme do roviny tak, aby jeden konec vypadal jako u plochého šroubováku. Tím se bude kůra uvolňovat od kambia. Rukojeť si nechte delší, protože konec se může třepit, tak ať máte kam dláto prodlužovat. Použití nože k oddělování kůry není nejvhodnější, protože se s ním sbíraný materiál snadno poškodí; nůž se potřebuje hlavně k naříznutí, dál pak stačí loupač. Krom toho je dobré mít ještě nějaký kus rovného klacku, kterým se dá strom trošku naklepat - tím se kůra lépe uvolní od spodních vrstev.

Jak na to:

1) na kmenu si vyhlídneme místo bez jakéhokoliv poškození, a provedeme podélný řez přes "léta" kůry až po konec sbíraného pruhu. Kolmo na něj pak provedeme ještě na každé straně řez ohraničovací, který vymezí rozměr budoucího plátu. Řez musí být dostatečně hluboký, aby pronikl až do kambia kmenu.


2) nožem si přizdvihneme rožky plátu a jeho hrany z obou stran. Pak nastupuje loupač, kterým řezy nejdřív projedeme a mezeru zvětšíme.



3) vybereme si jeden z rohů, pod který loupač zasuneme a začneme šikmo páčit. Nikdy se nesmí na léta působit kolmo, tím se kůra trhá. Pokud je kmen dost nasáklý mízou, půjde to samo. Pokud ne, pomůže zmiňovaný klacek, kterým krátce plochu plátu naklepeme. Pozor na možné poškození plátu. Pak kůru od rohu uvolňujeme směrem do středu.

4) Kůru lze oddělovat i rukama, ale musí se pracovat opatrně, aby se nezačala trhat. Lepší je nejdřív si uvolnit oba rohy a ruce zapojit až do stahování plátu, kdy se o něj opřeme celým předloktím a svojí vahou ho za jištění druhou rukou tlačíme dolů "po létech." Pokud se postup někde sekne, pomůže loupač nebo v nejhorším případě nůž, kterým problémové místo oddělíme od kambia. Radši odříznout kůru i s částí kambia, než do ní udělat díru.


5) je důležité si neustále hlídat boční hrany; velmi rády se třepí na vrstvy, s čímž ani loupač nepomůže; je nutné je sem tam podřezávat nožem. Jakmile je hrana uvolněná, práce vždy postupuje lépe.

6) Plát je z kmenu dobré odřezat včas (např. u velké překážky), nepřiměřeným tlakem se jinak dřív nebo později roztrhne.

7) Při sběru kůry od konce kmenu je možné doplňkově naloupat i červenavé kambium, pokud je silnější jak 4mm. To se po rozemletí dá upotřebit jako barvivo pro kolorosing při vyřezávání, nebo z něj lze získat březový tér.

8) sloupnuté pláty se uchovávají buď stočené do ruliček (kůra k tomu má ostatně sklony) nebo v plochých tabulích. Nejlépe se s ní pracuje hned po sběru, ale i později se dá její pružnost obnovit buď nahřátím či namočením ve vlažné vodě.

Hodně štěstí na bezchybné pláty a bacha na lesníky. ;-)

Více březové kůry a jiných řemesel:
 


Komentáře

1 Párek | E-mail | 25. března 2013 v 10:25 | Reagovat

Ahoj Želvi, jak je možné že se mi podařilo dostat dolů jen nejtenčí vrstvičku? Prostě čistou kůru o tloušťce max. 1mm. Jsem tak dobrej nebo strom už ležel delší dobu? S touhle nemůžeu dělat "nic" jiného než podpalovat. Dík

2 Lesní Želva | 25. března 2013 v 12:47 | Reagovat

Ahoj, možné je obojí, chtělo by to fotku konkrétního kmenu. Docela pravděpodobné ale je, žes kůru nenařízl až do kambia, případně kraj nebyl odrýpnut dost hluboko. Když si uděláš horní ohraničovací řez, je dobré ho pak nožem projet třeba ještě jednou, šikmo pod kůru.

3 Párek | 26. března 2013 v 19:34 | Reagovat

No dal sjem toomu poctivě i s "paličkou"- Řez byl až do dřeva. Takže bud:1. gralavý 2. už odeschlé dřevo. Díky za názor

4 Lesní Želva | 27. března 2013 v 18:05 | Reagovat

V tom případě to bylo spíš odeschlé dřevo. Oloupat by se možná ještě dalo po polití vřelou vodou, ale to už se mi zdá jako příliš komplikované.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015