Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Výroba kuksy, část 3: výsledek

7. května 2013 v 19:13 | Lesní želva |  Výkřiky z dílny
Už jsem skoro zapomněla, že závěr chybí, takže hurá to napravit. Kdo nečetl předchozí díly, jsou k dispozici první část a druhá část.





Takto kuksa vypadala těsně po napuštění a přeleštění flanenovým hadrem:





A ještě poznámka k dosavadnímu užívání - ač prasklá, chová se disciplinovaně a ještě se ani neroztrhla, ani neprotéká. Jenom sem tam okolo trhliny mírně prosakuje, to se přežít dá. Nicméně zjišťuju, že ořechový olej na impregnaci dřevěného hrnku není úplně to "pravé ořechové," pachuť v čaji je opravdu hrozná (zajímavé, že u lžiček mi to nikdy nevadilo). U studené vody to nevadí, olej se nevylučuje tolik. Příští kuksu ale asi napouštět nebudu.

... A co si budem povídat, pití z kuksy je stejně hlavně stylovka. ;-)


Další vyřezávky:
 


Komentáře

1 Párek | 9. května 2013 v 13:06 | Reagovat

Super. Jsi šikula.

2 JaS | 17. května 2013 v 15:50 | Reagovat

Ahoj, máš tu hodně pěkných článků, dík za inspiraci.

Možná by stálo za pokus zkusit si něco naimpregnovat parafínovým olejem. Sice to není až tak stylové a přírodní, ale mělo by to být bez chuti a bez zápachu. Nezkoušel jsem nic, co by bylo ve styku s horkou vodou, ale za úvahu by to asi stálo. Napouštěl jsem si s tím novou dřevěnou rukojeť na kuchyňský nůž a po roce je to pořád dobré.

Mám lněný, tungový i parafínový z jednoo <a href="http://www.fichema.cz/oleje-parafinovy-olej-c-35_58.html">zdroje</a> a všechny fungujou k mé spokojenosti.

3 Hok | E-mail | 13. dubna 2014 v 13:56 | Reagovat

Ahoj, mám dotaz, zkoušela jsi ještě nějak experimentovat, s kuksami a napouštěním olejem, nebo něčím podobným? Já jsem první kuksu napustil olivovým olejem, ale ta chuť toho oleje mi v kafi, či čaji docela vadí. Díval jsem se na nějaké cizí stránky a tam to nějak prolívali nějakou lepší kořalkou a pak v silném kafi. Mám teď rozdělané dvě kuksy a nemůžu se rozhodnou čím to napustit. Na jedné asi zkusím tu kořalku s tím kafem, ale nevím co s tou druhou a snažím se získat ještě nějaké nejlíp osvědčené tipy. Měj se Hok.

4 Lesní Želva | 13. dubna 2014 v 18:37 | Reagovat

Ahoj Hoku, ano, experimentovala jsem, protože časem mi olejnatá chuť čehokoliv začala být dost odporná. Svoji poslední kuksu (není na blogu) jsem tedy podle návodu Robina Wooda jenom propláchla teplých olejem a hned vytřela. Výsledek je mnohem lepší, a pít se z ní dá normálně. Použila jsem na to ořechový olej, lněný momentálně používám jen na výrobky, co nedojdou do styku s jídlem. Olivovým olejem semtam ošetřuju kuchyňské potřeby, jinak mi jeho pachuť (na lžících a kuksách) vadí.

Doufám, že Ti moje odpověď trochu pomůže. ;-) Měj se!

Želva

5 Hok | 13. dubna 2014 v 19:25 | Reagovat

Dík, no já zatím zkusím nějaký ten alkohol a to kafe a uvidíme, případně ji lehce naolejuji jen z venku. Protože té pachuti toho olivového oleje není možný se zbavit. Zkoušel jsem ji několikrát převařit a výsledkem je jen to, že mi lehce popraskala a pachuť je tam pořád, sice menší,ale je. Kdyžtak pak písnu jak jsem dopadl :-) .

6 hok | 23. dubna 2014 v 22:12 | Reagovat

ahoj, tak jsem to prolil rumem pak silným kafem a jednu jsem naolejoval slunečnicovým olejem celou a druhou jen z venku. Výsledek je cca stejný je v té naolejované se podvakrát co jsem tam dělal kafe tak byly mastný oka a po třetí dobrý. Jinak na chuti jsem to skoro nepoznal a teď už to nepoznám vůbec mám pocit, že to žádnou pachuť nemá a krásně to voní kafem, tak pro zatím doporučuji.

7 Lesní Želva | 23. dubna 2014 v 23:07 | Reagovat

No super, tak doufám, že to vydrží! ;-)

8 Hok | 24. dubna 2014 v 8:18 | Reagovat

to já taky doufám :-)

9 Majky | E-mail | 28. října 2014 v 17:07 | Reagovat

Ahoj. Chtel bych se zeptat, zda se da u nas sehnat i nejaka levna varianta lyzickare? Nemuzu nikde nic najit... Teprve s vyrezavanim zacinam a tak se mi nechce davat sest stovek za nuz ktery mi pak bude doma mozna jenom lezet. A mstein.sk nemaji lyzickare pro pravaky....
Dik

10 Lesní Želva | 28. října 2014 v 18:10 | Reagovat

Ahoj, bohužel, o žádné levnější variantě v CZ/ SK nevím. Ale napiš do mstein, pravý Ti vyrobí. Jenom to možná bude trvat.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015