Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Nůž Gjäft versus kapr

22. prosince 2013 v 0:23 | Lesní želva |  Vybavení

Před pár lety jsem psala o tom, jak si s přípravou kapra poradila slovutná Mora 511, letos je čas se k tématu vrátit s nožem od Ondřeje Kašuby.




Technická data:

Materiál: parciálně kalená EZH special
Konstrukce: fulltang, podlepené nýty
Délka čepele: 95 mm
Tloušťka: 3 mm
Celková délka: 180 mm

Jeho nůž Gjäft bude sice brzy figurovat v komplexní recenzi, ale než k tomu dojde, chci jej představit v typické předvánoční situaci - přípravě ryby.

Kapra jsme letos domů donesli už zabitého a vykuchaného, čímž mi odpadla ta horší část práce. Gjäft mi při čištění ryby pomáhal už vloni, ale pro jistotu jsem si k němu vzala i Moru 511, kdyby něco nešlo podle mých představ. Tu jsem před prací ještě obtáhla na kůži s brusnou pastou, Gjäft jsem brousila nedávno a subjektvně se zdál na holící ostrost, příprava nebyla potřeba.

Jako první bylo potřeba oškrábat šupiny. Škrabku nemáme, takže jsem se rozhodla pro jejich podřezání (směrem od ocasu k hlavě). Kapr byl naštěstí naháč, a neměl jich moc. Jednu stranu jsem udělala Morou, ale ukázalo se, že Gjäft s kulatější špičkou a širší čepelí má vhodnější předpoklady, šupiny zmizely o polovinu rychleji.


Břišní ploutve jsem po loňských zkušenostech radši vykrojila Morou a dolomila rukama, hřbetní po menší námaze zvládl Gjäft; po rozříznutí masa až ke kostem z obou stran šly sice ztuha, ale ukrojit. Tradičně nejtěžší to bylo u prvního "prutu" u hlavy, ten je nejtužší. Mamka by to možná řešila tlučením paličkou na hřbet nože, já jsem zatla zuby, a kost povolila. Tohle by Mora nezvládla. Kontrola ostří ukázala pár nepatrných otlačků, po přejetí nehtem ovšem nezaznamenatelných. Přelíznutí ocílkou nebylo třeba, nůž zůstal jedovatý.


Z filetování jsem měla trochu obavy, Gjäft má širokou a relativně krátkou čepel. Nicméně, ukázalo se, že to není na překážku. Rybu jsem se snažila co nevíc otevřít a špicí co nejlépe kopírovat tvar žeber. Opět se osvědčil kulatý hrot, a široká čepel nakonec pomáhala plynulosti oddělování masa od kosti.


Co se týče stahování kůže, na to nejsem moc šikovná, a do perfektního, čístého filetu mám ještě pořád co cvičit. Pokud ale srovnám výsledek stahování Morou a Gjäftem, musím konstatovat, že finkou se mi podařilo kůži kvůli ostrému hrotu proříznout vícekrát. Taky jsem definitivně zjistila, že bude lepší kůži stahovat ještě před filetováním, lépe se pracuje, protože je kůže napnutá a míň utíká. Ani jeden z uvedených nožů ale na stahování není úplně perfektní.



Po celou proceduru zůstal Gjäft velmi ostrý, nachystané ocílky vůbec nebylo třeba. Kontrola ostří krom otlačků nezazanamenala žádné poškození. Papír už neprořízne, ale subjektivně bych řekla, že oproti začátku se otupil jen nepatrně. Pár tahů na keramické tyčince nejspíš problém odstraní, ačkoliv řezání papíru není moje priorita.


S nožem se pracovalo pohodlně, přirozený úchop s palcem a ukazovákem na čepeli (pro větší kontrolu v řezu) mi vyhovuje.



Rukojeť je příjemná, nikde nic nepřekáží a netlačí. Jediná možná výtka míří k údržbě - očko na pojistnou šňůru není osazeno trubičkou, a čištění od rybích zbytků nebylo úplně příjemné.

Celkově řečeno, Gjäft rybu zvládl se ctí. Na hodnocení i v dalších činnostech dojde v již zmíněné připravované recenzi, tož zůstaňte naladěni. ;-)


Spřízněné články:

 


Komentáře

1 Zdeněk | E-mail | 23. prosince 2013 v 10:51 | Reagovat

Ahoj! píšeš "přirozený úchop s palcem a ukazovákem na čepeli". Mohla bys to prosím specifikovat, nebo hodit nějaký obrázek? Hraju si s s Wengerem a nedovedu si to představit :-) díky a klidné svátky přeji!

2 Lesní Želva | 23. prosince 2013 v 11:58 | Reagovat

Ahoj Zdeňku, příslušné obrázky jsem doplnila do článku, snad to pomůže. Díky za koment a pokojné svátky i Tobě!

Želva

3 Exod | 29. prosince 2013 v 11:04 | Reagovat

Ahoj, co se stahování kapra týká, doporučuji vůbec nůž nepoužívat, ale stahovat "od hlavy k ocasu" pomocí kleští, nejlíp kombinaček.

4 Lesní Želva | 29. prosince 2013 v 12:43 | Reagovat

Ahoj Exode, díky za tip. Upřímně si ale moc nedovedu představit, jak to funguje, ryba přece na rozdíl třeba od králíka nemá blány, aby se to slouplo... měla bych obavu, že se to orve aj s masem.

5 Exod | 9. ledna 2014 v 15:08 | Reagovat

Ahoj, dělám to tak pokaždé, chce to jen opatrně načít a pak stejnoměrně stahovat a oddělovat maso od kůže prsty druhé ruky. Většina kaprů má mezi kůží a masem takovou bílou, jakoby papírovou blánu a po ní se to krásně odděluje. Prostě, nechce to žádné násilí :)

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015