Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Recepty z jedlých kaštanů

18. července 2014 v 12:57 | Lesní želva |  Ze želvího jídelníčku

Zatímco v předchozím článku jsem se pokusila o kaštanovníku napsat všechno, co vím, tady popíšu pár základních způsobů, jak s kaštany nakládat.



Kaštany je před dalším zpracováním vždycky nutné oloupat. Nejlépe se to dělá tak, že se plody na vypouklé straně křížem rozříznou, přelijí vařící vodou a následně krátce vhodí do ledové. Potom se musí velmi rychle zbavit jak vrchní tvrdé, tak ochmířené měkké slupky, a to ze všech záhybů, protože je hořká. Není dobrý nápad takto připravit všechny plody naráz, loupat se totiž dají snadno jen pokud jsou horké. V případě většího množství se vyplatí si na pomoc přizvat další ruce, jinak nad tím strávíte mládí.

Takto oloupané kaštany pak lze uchovávat v mražáku, aniž by, na rozdíl od sušení, ztratily na objemu.

Polévka

300 g kaštanů
půlka cibule
stroužek česneku
1 l zeleninového vývaru
trocha čerstvého zázvoru
muškátový ořech, sůl, pepř

Nejdřív ze všeho je potřeba si připravit zeleninový vývar. Cibuli a česnek nasekejte na drobno, zpěňte na másle a udělejte vývar - je vcelku jedno, jestli z čerstvé kořenové zeleniny, nebo instantní "z vaničky." Osobně používám zavařenou směs nastrouhané a nasolené polévkové zeleniny. Pak do hrnce s vývarem nasypte oloupané kaštany a nechte vařit, dokud nezměknou.

V případě, že jste použili celou zeleninu, teď je čas ji vytáhnout. Pak obsah hrnce rozmixujte do hladka. Dochuťte troškou jemně strouhaného zázvoru, cca kávovou lžičkou muškátového oříšku, osolte, opepřete. Výsledek lze zjemnit trochou smetany či posypat hoblinkami parmezánu.

Kaštanové pyré

500 g kaštanů
250 ml mléka
125 g cukru
1 vanilkový lusk
(lžička rumu)

Oloupané kaštany uvaříme v mléce s vanilkou a cukrem do měkka. Potom je umeleme a prolisujeme/ rozmixujeme s rumem. Tato je verze na sladko se používá jako náplň do piškotových moučníků či po vychlazení se strouhanou čokoládou a ovocem jako dezert.
Kaše se z kaštanů vaří i na slano, potom ji můžeme použít jako nádivku do masa či vydatnou přílohu. Postup je stejný jako u bramborové kaše.

Pražení

Vůbec nejjednodušší je příprava pražením; plody se velmi krátce namočí, na povrchu rozříznou do "X" a pak se vhodí na rozpálenou pánev, kde se s nimi za občasného kropení třese tak dlouho, dokud se slupka nerozvine a do okolí nepronikne jejich oříšková vůně. Pak se kaštany ještě za tepla loupou, jak vrchní tuhá, tak spodní vláknitá slupka. Rozříznutí je nutné - jednak by se dovnitř nešlo dostat, a druhak by přetlakem při pražení explodovaly.


Další:


 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015