Příroda je moudrá, nevyzpytatelná, milosrdná, krutá, spravedlivá, bohatá a tvořivá. Proto je tak krásná a nepoznatelná, a proto v ní člověk nikdy na všechny otázky odpověď nenajde. (Vladimír Hůna)


Novinky:

  • Jsem pořád naživu!
  • Od nynějška mám profil i na Facebooku

Růžový sirup

23. června 2016 v 8:46 | Lesní želva |  Ze želvího jídelníčku

A jaro přešlo do mladého léta…

V krajině se náhle objevilo květů a vůní, že se z toho jednomu zprudka zatočila hlava, ať už šel podél starých zahrad, rumišť nebo polní cestou; tam všude se rozbujely omamné květy bezu a šípku. Při cestě vlakem, míjejícím všechnu tu nádheru, jsem došla k rozhodnutí, že si s kamarádkou uděláme menší procházku se sladkou odměnou na konci, tedy, že si uvaříme sirup.




Ze šípků se obvykle zužitkovávají na různé způsoby jejich plody, ovšem o květech se ve velké většině případů člověk dozví, že jsou hlavně milou (jedlou) dekorací. Krom toho, že z nich lze jednoduchou macerací vytvořit růžovou vodu, z nich můžeme uvařit i sirup, který překvapí intenzivní vůní a jemnou chutí. Tento sirup není až tak hodnotný z hlediska obsažených látek (okvětní lístky obsahují hlavně vonné silice a třísloviny) jako varianta přímo z plodů šípku, což je možná také ten důvod, proč se o něm lze dozvědět jenom málo.

Z květů se sbírají právě pouze okvětní lístky; tyčinky, pestíky a vůbec střed květu, ze kterého se později stane "bubák" na šípku, na keři zůstává pro potěchu pylomilného hmyzu. Ostatně, jak jsme se přesvědčily, v mnoha květech sídlili zmámení brouci či rovnou hmyzí páry na rendez-vouz. Z každého keře jsme otrhaly jen nějakou tu hrst, aby zůstalo dost květů v každé úrovni keře (a nebyla tak ohrožena úroda šípků na podzim).


Na základní dávku sirupu se mají nasbírat asi 2 litry plátků. V praxi jsme to nijak neměřily, ale doma po volném nasypání do skleněné mísy o objemu 2,5 l sahaly asi do ¾ její výšky. Neomyté (ale přebrané od broučků) jsme je zalily 1,5 litrem vychladlé převařené vody. Potom se přisypalo a rozmíchalo 30 g kyseliny citronové, mísa se přikryla talířem a nechala se do druhého dne v kuchyni bez povšimnutí. Nádoba kvůli použití kyseliny nesměla být železná, aby sirup nenatáhl pachuť kovu.


Během macerace mě překvapilo, jak se lístky postupně smrskly. Voda zároveň průběžně získávala naprosto fantastický růžový odstín, a když se z mísy odklopil talíř, pokaždé mě naprosto uzemnila intenzivní vůně. V přírodě jsem lístky necítila skoro vůbec, v uzavřeném bytě to bylo lepší. Ale s výluhem se to vůbec nedalo srovnat!


Druhý den odpoledne po uplynutí přibližně 24 hodin, nastal čas sirup dokončit. Lístky se přes plátno zcedily a získaný nálev, zahuštěný 1,5 kg cukru se pomalu přivedl k varu. Za občasného míchání pěkně zhoustl. Než se převařil, přišlo na řadu důkladné vymytí lahví od Svátečního Bernarda horkou vodou (protože je nejen dobrý, ale taky se stáčí do lahví s patentním uzávěrem!). Lahve jsme nakonec ještě sterilizovaly horkou vodou. Hotový, ještě kouřící sirup se do nich okamžitě přelil a uzavřel. Vyrovnaná baterie flašek pak spořádaně stála až do rána na lince, dokud sirup nevychladl.

Teď už se nezbývá než těšit se na báječné letní večery s vychlazenou růžovou limonádou! ;-)

(tohle není Bernardí flaška...)
 


Komentáře

1 Pipin | 23. června 2016 v 21:47 | Reagovat

Rok se s rokem sesel a Zelva zase neco napsala :). Prima napad! Chutna to dobre?

2 Bošek | 29. června 2016 v 14:41 | Reagovat

Super nápad. My doma sirup stejným zpusobem děláme z normálních růží - taky dobrej. Jinak obvykle z bezových květů - naprostá špica a letos poprvé z levandule - mně moc nejede, ale kdo ochutnal z něžného pohlaví, tak jen chválil :-)

3 Bošek | 29. června 2016 v 14:45 | Reagovat

Jo a z máty jsem zapomněl - mňam. Taky letos poprvé ...

4 Lesní Želva | 15. července 2016 v 15:36 | Reagovat

No jo, semtam motyka vystřelí, a Želva něco napíše. :-D

Bošek: sirup z bezu je super, pokud není přeslazený. Taky jsem tu o něm psala. ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

***

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

Lesní želva


2010-2015